2017. szeptember 20., szerda

Reformkor

Reformkor: Magyarország történetében az 1830-tól 1848. március 15-ig tartó időszak, amelynek fő célja a gazdaság, a társadalom átalakítása. Ehhez a fel kell számolni a feudalizmust és meg kell teremteni a polgári átalakulás feltételeit. Mindezt reformok segítségével képzelték el, amikor törvényekkel vagy rendeletekkel valósul meg az átalakítás.

A reform: a békés, erőszakmentes társadalmi átalakulás, megújulás.

A reformmozgalom élére polgárosodni kívánó liberális nemesség állt. A politizáló nemesi társadalom jelentős része a polgári átalakulás érdekében reformokat kezdeményezett a Habsburg kormányzatnál. Az átalakulást békés úton, a Habsburg Birodalom keretein belül képzelték el. A nemesség legjobbjai fölismerik, hogy a nemzet ereje a jogfosztott emberek sokaságában rejlik. Ettől fogva lesz politikai tényező a nép.

A reformmozgalom legfőbb színhelye a pozsonyi országgyűlés.

A reformoknak 3 alapvető témaköre és célja volt Magyarországon:

1.) gazdasági modernizáció: megszüntetni az elavult feudális termelési viszonyokat és módszereket, és helyette modern kapitalista eszközöket és módszereket alkalmazzanak
2.) társadalmi modernizáció: a feudális társadalmi viszonyok eltörlése és a polgári viszonyok kialakítása (jobbágyfelszabadítás)
3. ) nemzeti kérdés: a magyar nyelv és kultúra felvirágoztatása, a magyar legyen az államnyelv
Kölcsey Ferenc által megfogalmazott híres jelmondat: „Jelszavaink valának haza es haladás” egyszerre jelentette a társadalmi reformok és a nemzeti ébredés megvalósítását

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a kérdéseket, megjegyzéseket!